Skrzynia biegów - jak sprawdzić ilość oleju

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • stypio
    Classic
    • 2008
    • 9

A to były Oktawcie z jedym tylnim swiatłem przewmgielnym??? Ja teraz patrze na swoja i wydaje mi sie ze sie pala z dwóch stron
  • Kamel
    Classic
    • 2006
    • 15

Witam

Jak w temacie jak sprawdzić ilość oleju (czy jest to w ogóle wykonalne bez spuszczenia) w skrzyni..poproszę mnie poprawić czy jest to ta śruba(zaraz obok dekielka) model skrzyni DLP zaraz obok lewego koła i jeśli by brakowało to jak można uzupełnić?

Pozdrawiam
    Piotr

Komentarz

• nico21
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 2640
      • Volkswagen

z tego co sie orientuje to skrzynie biegów sa bezobsługowe. Nie sprawdza sie oleju anie nie dolewa - chyba ze jest wyciek, lub skrzynia sie sypła i wtedy jest remont.
      DACAR.team

Komentarz

• tomek
        L&K
        • 2005
        • 1078

jak wymienialem olej, to z tego co pamietam, lali az sie przeleleje. a wlewali wlasnie przez jakas srubke.
        Chyba trudno bedzie znalesc odpowiedz na to pytanie, bo samo aso sie gubi, i np wg niektorych, oleju sie nie da spuscic ze skrzyni, bo nie ma korka spustowego, ktory to w drugim aso pokazuja palcem :twisted:
        O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

W skrzyniach zalewany jest pełny syntetyk (w tych mi znanych) i wg. instrukcji jakie posiada ASO oleju sie nie wymienia.

Nie wymienia... co znaczy, że nie można sobie tego zrobic po gwarancji jak ktoś ma taką potrzebę wewnętrzną :diabelski_usmiech

Wydaje mi się, że do 200k nie ma co zaglądać i brać się za to... jeżeli nie ma jakiejś awarii.

W skrzynie jest korek spustowy a zalewa się na maxa do przelania. Potem odpalić silniczek aby ruszył skrzynie i ponownie dolać na maxa.

Komentarz

podpisuję się pod zdaniem przedmówcy !!! nic nioe robić jeżdzic !!!

Komentarz

• Kamel
              Classic
              • 2006
              • 15

Witam

Dziękuje uprzejmie za odpowiedz, tak niestety mam mały wyciek z (chyba) aluminiowego dekielka z logo VW obok lewego koła. Wczoraj go potraktowałem silikonem...zobaczymy.

Pozdrawiam
              Piotr

Komentarz

w moim Golfie3 jest podobna skrzynia do tych w octavi bynajmniej jej obudowa i tam olej jest wlewany przez boczna srube odkrecana imbusem nr 17 a leje sie az zacznie sie przelewac nie mniej nie wiecej i zmiany sa co 50tys km
                a wg Autodata w np Octavia 1.8T 2002 oleju wchodzi 1,9L i nie pisze zeby go zmeiniac a jedynie dolewac w razie ubytkow Dolewac oczywiscie 75/90W Synth

Komentarz

Pracuję...