A to były Oktawcie z jedym tylnim swiatłem przewmgielnym??? Ja teraz patrze na swoja i wydaje mi sie ze sie pala z dwóch stron
Skrzynia biegów - jak sprawdzić ilość oleju
Zwiń
X
-
Skrzynia biegów - jak sprawdzić ilość oleju
Witam
Jak w temacie jak sprawdzić ilość oleju (czy jest to w ogóle wykonalne bez spuszczenia) w skrzyni..poproszę mnie poprawić czy jest to ta śruba(zaraz obok dekielka) model skrzyni DLP zaraz obok lewego koła i jeśli by brakowało to jak można uzupełnić?
Pozdrawiam
Piotr
-
-
jak wymienialem olej, to z tego co pamietam, lali az sie przeleleje. a wlewali wlasnie przez jakas srubke.
Chyba trudno bedzie znalesc odpowiedz na to pytanie, bo samo aso sie gubi, i np wg niektorych, oleju sie nie da spuscic ze skrzyni, bo nie ma korka spustowego, ktory to w drugim aso pokazuja palcem :twisted:O2FL RS | S2 | F2
Komentarz
-
-
bezduszny
W skrzyniach zalewany jest pełny syntetyk (w tych mi znanych) i wg. instrukcji jakie posiada ASO oleju sie nie wymienia.
Nie wymienia... co znaczy, że nie można sobie tego zrobic po gwarancji jak ktoś ma taką potrzebę wewnętrzną :diabelski_usmiech
Wydaje mi się, że do 200k nie ma co zaglądać i brać się za to... jeżeli nie ma jakiejś awarii.
W skrzynie jest korek spustowy a zalewa się na maxa do przelania. Potem odpalić silniczek aby ruszył skrzynie i ponownie dolać na maxa.
Komentarz
-
Sigma_74
-
conrad81
w moim Golfie3 jest podobna skrzynia do tych w octavi bynajmniej jej obudowa i tam olej jest wlewany przez boczna srube odkrecana imbusem nr 17 a leje sie az zacznie sie przelewac nie mniej nie wiecej i zmiany sa co 50tys km
a wg Autodata w np Octavia 1.8T 2002 oleju wchodzi 1,9L i nie pisze zeby go zmeiniac a jedynie dolewac w razie ubytkow Dolewac oczywiscie 75/90W Synth
Komentarz
Komentarz